Günümüzde Yazılım nereye Gidiyor?

Merhaba , evet farkındayım başlık çok ilginç oldu fakat gün geçtikte yazılım mesleğini yapan kişiler için işler gittikçe zorlaşıyor. Kendinizi sürekli güncellemezseniz ve güncel teknolojiye ayak uydurmazsanız bir süre sonra paslanmış ve gereksiz bir eleman olacaksınız. Maalesef ki bu meslek böyle. Yıllar ve günler geçtikte kendinizi sürekli olarak güncellemeli ve yeni teknolojileri bilmelisiniz. Fakat bazı yazılımcı arkadaşların yaptıkları gibi her programala dilinden azcık öğrenip tamam ben herşeyi biliyorum demek değil. Tamam bütün programlama dillerini öğren en azından birkaç proje geliştir fakat bir programala dilinde de uzman ol! Eğer bir programlama dilinde uzman olamazsan iş gerçekten çok zor.

Yani  yazılım geliştirme işine dışardan bakan insanlarda genellikle şunu görüyorum. ” Ya sizin meslek çok iyi akşama kadar oturuyorsun ohh kafa rahat serin ofis keyfinize diyecek yok.”  gibi çok saçma sapan cümleler sarf ediyorlar bana da bazen diyorlar yani 🙂 Keşke bizim yerimize 1 gün gelip orta yoğunlukta bir gün çalışsalar da görseler o süper mesleğin stresini zorluğunu , hele birde acil teslim edilmeyi bekleyen bir proje vb. birşey varsa tamam artık. Yani her mesleğin kendine göre zorluğu olduğu gibi yazılım mesleğinin de zorlukları var.

yazilim_nereye_gidiyor_nedir_tayfundemirbas
yazilim_nereye_gidiyor_nedir_tayfundemirbas

Konuyu dağıtmadan başlığımıza geri dönecek olursak… Bir konuda uzman olmak bence en zor konulardan birisi. Çünkü ben şunu çok iyi biliyorum diyebilmek için en az 4-5 yılınızı(En az) ben uzmanım dediğiniz program / programlama dili ile geçirmiş olmanız gerekmektedir. Yani bu uzmanım dediğiniz konu bir program ise (Photoshop programları CS 5 – 6 , after effect vb…) – programlama dili ise ( C# , Java php , asp.net vb…) en güncelini bilmeniz gerekmektedir. Mesela ben lisede Visual Studio 2005 ile kod yazmaya başladım. Şimdi ise visual studio 2013 – 2015 kullanıyorum. Uzman olduğunuz programlama dilinde geliştirme ortamının en güncel halini bilmeniz gerekir çünkü kod aşırı bir şekilde değişmiyor olsa bile, yapı , kullanılan çevre , performans , yeni kod yapıları vb. herşey değişiyor sürekli yeni şeyler ekleniyor güncelleniyor .. Program içinde aynı şey geçerli. Yıl olmuş 2015 siz hala CS 3 kullanıyorsanız sanki bir problem var gibi bu durumda. Asla yeni teknolojiden korkmayın tam aksine üstüne gidin deneyin ! Yani bazı arkadaşlar bu yazdıklarımı yanlış anlıyor , olay her yeni çıkan programı kurun hemen projelerinizi yeni yapıya geçirin değil. Önce bir deneyin test edin en azından yeni neler eklenmiş öğrenin , zamanla update 1 – 2 -3  çıktıkça geçişinizi gerçekleştirirsiniz.

Günümüzde yazılım o kadar çabuk ilerliyor ki hızına yetişemiyorsunuz. Ben yazılım işine gireceğim uzman olacağım diyorsanız işinizin çok zor olduğunu şimdiden söyleyeyim. Hele ki liseyi üniversiteyi yazılım / bilgisayar üzerine okumadıysanız işiniz kat ve kat daha zor. Günümüz iş yerleri yukarıdaki dediğim gibi tek bir dilde uzman kişilere dâhi artık çok çok aşırı önem vermiyor. Ne kadar çok programlama dili biliyorsan o kadar iyi. (Her iş için eleman almaktansa bir kişi alır bütün işi yaptırırım mantığı.) Fakat her dili biraz bileceksin ama yanında birde uzmanlığın olacak. (Yok artık daha neler dediğiniz duyar gibiyim.) Maalesef ki gerçek böyle.  Yani türkiyedeki şirketlerin % 80 i böyle diyebilirim.

Yani sonuç olarak (iyi,kaliteli) yazılımcı dediğimiz kişi kendisini sürekli güncelleyen kişidir. Günümüz yazılımı da bu noktada. Her yıl bütün büyük programlar, geliştirme ortamları yenileniyor. Köklü değişiklikler yapılıyor. Ayak uyduramazsanız bir anda kendinizi en dipte bulabilirsiniz..