Yazilim Gelistirme ve Sertifika iliskisi

Merhabalar, bugünde direkt olarak yazılım geliştirme ve kodlama ile ilgili bilgi vermeyeceğim fakat yazılım mühendisi olmak istiyorsanız yada yeni yazılımcıysanız bu yazımın sizlere yararlı olacağını düşünüyorum.

Yazılım geliştirme ve sertifika ilişkisi

Genelde yazılım geliştiren şirketlere gittiğinizde işe girmek için başvuru yaparken direkt olarak daha önceki iş tecrübeleri sorulur. Sonra ingilizce bilginiz ve sonraki soru ise çalışmak istediğiniz programlama dilinde yada çalışmak  istediğiniz alanda sertifikanız varmı ?

Şimdi bu sorular üzerinden gidelim. İşe alan patron sizin bilgilerinizi tecrübelerinize ve sertifikalarınıza göre ölçer. Yani hiç iş tecrübeniz yoksa ve sertifikanız da yoksa birde ingilizce bilmiyorsanız yandınız diyebilirim, hatta işe giremezsiniz yani açık ve net çok çok zor. Yani varsayalım ki işe girdiniz bu seferde maaş konusunda sıkıntı yaşayacaksınız. Çünkü işe girdiğinizde sertifikanız ve iş tecrübeniz yoksa size hiç bişe bilmiyor boş insan gözüyle bakıyor. Fakat işin içi gerçektende öyle mi? Bence kesinlikle değil. Yani en azından ben olsam böyle düşünmem ve karşımdaki kişiyi böyle değerlendirmem.
Yeni bilgisayar mühendisliği mezunu olupda  hiçbirşey bilmeyen çok kişi tanıdım. Hiç üniversite okumamış ve bilgisayar mühendislerine taş çıkaracak kişilerde tanıdım.

Buradaki asıl olay sertifika yada diplomada değil. Yani en azından yazılım alanı için böyle olmadığına eminim. Bunlar sadece etiket. Çünkü kodları sertifikalara ve diplomalara maleseff ki yazdıramıyorsunuz. Tabikide bu olay bütün diplomalı ve sertifikalı olanlar için geçerli değil. Genelleme bu şekilde.
Birde işin duygusal kısmı var tabi(maaş). Mühendis adam birde diploma alınca tamam müthiş artık o. Diğer kişilerden kesinlikle daha fazla maaş alacaktır. Diğer yazılımcılar ise herşeyi yapabildiği halde düşük maaşa talim olacaktır. Çünkü sertifika diploma vb göz boyayıcı maaş arttırıcı şeyleri yoktur. Ama müthiş kod yazabilirler mantığı çok iyi kurabilirler çok çalışırlar vs vs… Diplomalı eleman dururken sen kimin umurundasın ki? Yani işe girmeniz çok zor kısacası.

Haliyle iş böyle olunca sertifikasız ve diplomasız adam işe girse dahi kendinden az bişey bilmeyen adamların kendinden kat kat maaş fazla aldığını görünce soğuyacaktır o işten artık bence.

Yani sonuç olarak bu meslek ingilizceniz, sertifikalarınız ve diplomanız yoksa pekte iyi bir meslek değil . Yani bir iş yerine girip çalışacaksanız böyle. İyi bir yazılım uzmanı olmak istiyorsanız yukardaki saydıklarımın hepsine sahip olmanız gerekiyor. Birkaçı olmaz, hepsi olacak!

Günümüzde benim gördüğüm sertifikaların %95 i paraya bakıyor. Bir sürü özel yazılım uzmanlığı eğitimi veren kurslar var. Bayılıyorsunuz 5 – 10 bin TL yi , if , for , while  öğretip küçük bir proje yaptırıp sertifikaları hemen veriyorlar. Ve hadi bakalım sen artık YAZILIM UZMANI’ sın diye gazlayıp gönderiyorlar. (Sınavlara girip kazanmanız gerekiyor sertifikayı. Kazanamazsanız alamazsınız. Bu zamana kadar kazanamayanı görmedim nedense ben 😉 ).

Yani işin açıkcası parayı basıp sertifikayı alıyorsunuz. Kursda da size iş hayatınızda kullanacağınız şeylerin % 3 – 5 ini ya gösterir yada göstermezler.

Neyse… Herşeyi zamana bırakmaktan başka çareniz yok maalesef. Zamanla doğruların yerlerini bulacağından, taşların yerine oturacağından eminim.

Esen kalınız…