Sql Server Where Komutu kullanımı ve Select Komutu kullanımı( Ders1 )
Merhaba arkadaşlar ,
Sizlere vaktim oldukça Sql Server Komutları hakkında yazılar yazacağım ve bunları bir seri şeklinde yayınlamayı düşünüyorum. Bu sayede rahatlıkla konuları takip edebileceksiniz. Basit düzeyden başlayıp ileri düzeye doğru anlatımlarıma devam edeceğim ilk bir kaç ders basit anlatım olacaktır. Şimdi ilk dersimizin konusu olan Select ve Where komuatlarından bahsedelim ;
SELECT = Tablo içerisinden belirli alanları çekmeye yarayan komuttur. Sql in en basit ve bilinen komutudur.
Kullanımı : Select * From TabloAdı şeklindedir. Buradaki * tablonun bütün alanlarını seç anlamında kullanılmaktadır. Tablo içerisinden bir alanın adını yazarak da çağırabiliriz. Örneğin şimdi benim Donem diye bir Tablom var ve bu tablonun içerisinden birkaç alanı çekmek istiyorum ;
Resimde ben Donem Tablosu içerisinde Donem_ID baslama_tarihi ve bitis_tarihini çektim ve gördüğünüz gibi sonuçlar ekrana geldi.
Sanırım select sorgusu üzerinde çok fazla yoğunlaşmaya gerek yok çok basit bir Komut çünkü.
Şimdi 2. Komutumuz olan Where Komutuna değinelim ;
Where komutunda kullanabileceğimiz birkaç operator vardır bunlar ;
= Eşittir
<> Eşit Değildir
> Büyüktür
< Küçüktür
>= Büyük veya Eşittir.
<= Küçük veya Eşittir.
Operatörlerimiz bu kadar.
Şimdi Sql Server Where Komutu nedir nerelerde kullanılır ?
Where komutu Tablo içerisinden belirli şartlara göre veri çekmemizi sağlar. Mesela Donem tablomuz üzerinden devam edelim. Donem Tablosunda Donem_ID si 3 olan kişiyi göstermek istiyorum nasıl yapabilirim ?
Gördüğünüz gibi sorgumuzu yazdık ve sonucumuzu gördük. Şimdi birde and operatörü ile kullanalım.
Örnek : Donem_ID si 1, 3 ve 5 olanları getirmek istiyorum. Yani birden fazla isteğim var peki bunu nasıl yaparım ? Hemen bakalım ;
Gördüğünüz gibi bunu da basit bir şekilde halletik. Sorgumuzu hemen açıklayalım ;
Where komutundan sonra Donem_ID=1 ile dönem ID si 1 olan varsa al dedik ve araya OR ifadesini koyarak veya Donem_ID=3 olanı varsa bunu da al dedik ve Donem_ID=5 diyerek Donem_ID si 5 olan varsa bunu da al dedik. Burada OR kullanmamızın sebebi birden fazla veri istememiz. Eğer and kullansaydık hiçbirşey gelmeyecekti. Çünkü Donem_ID si aynı anda 1 ve 3 ve 5 olamaz. Sadece Tek bir değerdir.
Şimdide bir string değer üzerinde örnek yapalım ; Örneğin Bir From Tablomuz var ve bu From Tablomuz içerisinde alanlarımız var şimdi biz From Tablosu içerisindeki Personel alanında Adı Tayfun olanları getirmek istiyoruz. Bunu nasıl yapabiliriz?
Şimdi örneği biraz daha zorlaştıralim basitin bir üst kademesi 🙂
Adı Tayfun olan hemde Puanı 10 olan kişileri getirelim ;
Gördüğünüz gibi arkadaşlar Where ve Select komutuda çok basit komutlar. Umarım anlatabilmişimdir. Bir sonraki dersimde görüşmek üzere.
takipteyiz hocam elinize sağlık