Çalısma Performansına Yönetici Etkisi

Selamlar herkese,

Umarım bu korona döneminde hepiniz iyisinizdir. Bundan birkaç yıl sonra bu yazıyı okuduğumuzda ne günlerdi diyeceğiz sanırım galiba inşallah 🙂

Bugünkü konumuz çalışma performansına yönetici etkisi. Bu konuyu ele almamın sebebi çevremde arkadaşlarımdan yöneticileri hakkında duyduğum çok fazla olumsuz sözler.(Olumlu da duyuyorum fakat oran olarak çok az.) Bu konu hakkında bir şeyler yazmak istedim. 7 yıldır aktif olarak iş hayatında birisi olarak birkaç düşüncemi ve bilgimi yazabileceğimi düşünüyorum.

Öncelikle eskiden bana saçma gelirdi kötü yönetici sözü, sanırım o zamanlarda çok farklı yöneticiler ile çalışmadığım için tam olarak algılayamıyordum bu mevzuyu. Yada şu anki düşünce tarzım tecrübeyle birlikte geliştiği için daha farklı düşünüp olayları farklı pencerelerden yorumlayabiliyorum.

Web geliştirici olan bir arkadaşım 2 3 yıl boyunca İstanbul’da küçük bir firmada çalıştı, maaşını düzgün almıyordu, iş yeri eve çok uzaktı, düzenli bir hayatı yoktu. Sürekli olarak iş değiştirmesini söylerdim fakat yöneticisinin/patronun çok iyi olduğunu, rahat olduğunu ve onun için çalıştığını söylüyordu. Çevresinde herkesin bu konuda yakındığını ve çok kötü yöneticiler gördüğünü bu nedenle iyi yönetici bulunca imkanları aşırı kötü olmadığı durumda kaybetmek istemediğini söylüyordu. Yani bütün imkânlar orta/kötü olduğu halde sadece bir yöneticinin çalışanı nasıl olumlu etkilediğini görmüş ve anlamış oldum burada.

Aslında ilk işe girdiğim zamanlarda bende aynı durumda sayılırdım. Sabah 7 de yola çıkardım gece 12 de eve dönerdim sürekli. Aşırı bir şekilde iş yüküm mevcuttu. Ama yöneticim çoookkk iyiydi ( Ayhan Boyacıoğlu abime selamlar 🙂 )

Takım liderliği yaptığım zamanlarda ekibime verilen max 1 – 2 yıllık tecrübeli arkadaşlarla çalıştıktan bir süre sonra çoğu eski kötü yöneticilerinden bahsederdi. Ben herkesin biraz bilgisi varsa öncelikle işi bir şekilde kendisinin yapmasını isterdim, daha sonra beraber oturur ihtiyacı ve çözümü sözlü olarak dinler ve yazılan kodu beraber inceleyerek iyi/kötü yanlarını hızlıca analiz eder kodu tamamlardık. Kişiyi kendi haline bırakıp daha sonra beraber bakmanın ve hiçbir sorgulama yapmadan sakince kodun üzerinden geçmenin çalışanlar üzerinde çok olumlu etkiler bıraktığını gözlemledim/dinledim. Hatta bazı kişiler için yok bundan olmaz derdim, 2 3 ay sonra ise inanılmaz bir seviyede geliştiğini gözlemlerdim.

Her şeyin dışında çalışan kişiyi gerçekten samimi bir şekilde dinlemek gerekiyor bence. İşler ne kadar çok / acil olursa olsun kişi sıkıştırmadan sıkmadan kırmadan söylemek gerekiyor. Öncelik her zaman çalışan insan olmalı. Mesela iş hayatında en sevmediğim şey ACİL ACİL ACİL diye iş yaptırmak isteyen kişiler. Tamam diyorsun hâlâ ACİL ACİL diyorlar, yahu tamam acil de ne yapalım? Özellikle bu durumlarda çalışan kişilere hadi telefonu kapat / çayını kahveni bırak gel / muhabbeti kes iş var gibi şeyler söylenmesini ve böyle davranılmasını hiç hoş bulmuyorum. Neyse konuyu çok dağıtmayalım.

Yani sonuç olarak, çalışma performansında yönetici etkisi pek gözükmese de, belli olmasa da çok yüksektir. Ekibin uzun süreli çalışmasını ve bir arada etkili şekilde çalışmasını sağlar. Sürekli sirkülasyon içerisinde olan ekiplerde en büyük problemlerden biri yöneticidir. ( Tabi maaş da çok fazla etkiye sahiptir. ) Her zaman çok iyi yöneticilerle çalışmanız dileklerimle.

Görüşmek üzere. Sağlıkla kalın.