Sap Abap Eğitimi – Write Komutu Kullanımı
Merhaba arkadaşlar , bundan sonraki makalelerimde sizlere artık SAP / ABAP geliştirme ile ilgili makaleler paylaşacağım. Çalıştığım iş yerinde ABAP üzerinde SAP için custom çözümler üretiyoruz. Yani uzman arkadaşlar yapıyor ben daha yeni yeni öğreniyorum. Blogumda sizlere ABAP hakkında öğrendiklerimi paylaşmayı düşünüyorum. Umarım ABAP geliştirmeye başlayanlar için yararlı olur.
Bugünki örneğimde sizlere WRITE komutu kullanımını anlatacağım. Öncelikle bütün dillerde olduğu gibi WRITE komutu ekrana yazı yazmaya yarar.
Şimdi bu komut ile ilgili birkaç örnek gerçekleştirelim. Kod yazmayı en iyi yazarak öğrenirsiniz yazdığım örnekleri yazarak denemenizi ve öğrenmenizi tavsiye ederim.
Öncelikle ekrana merhaba ABAP yazdıralım. Yada biraz daha sıfırdan mı başlasak?. Kodları yazmak için SE80 kodunu yazarak OBJECT NAVİGATOR ‘ a giriş yapıyoruz. Buradan PACKAGE mizi seçerek altından PROGRAMS ‘ a sağ tıklıyoruz ve yeni bir program oluşturuyoruz. Şimdi kodlarımızı yazmaya başlayalım ;
WRITE ‘Merhaba ABAP’ .
SKIP 1. ” 1 satır boşluk bırakır. 1 yerine hangi sayıyı yazarsak o kadar satır boşluk bırakıyor.
Yukarıdaki kodu çalıştırdığımızda ekrana Merhaba ABAP yazdırılacaktır. WRITE komutunu birden çok yazım şekli vardır. Şimdi aşağıda tek tek inceleyeceğiz.
[divider]
WRITE : ‘Merhaba’ , ‘ABAP’.
Yukarıdaki satırda birden fazla string değeri yazdırabiliyoruz gördüğünüz gibi. Bunu yapmak için WRITE komutundan sonra : ( iki nokta üst üste) koyuyoruz ve yanına da stringleri yazıp virgülle ayırıyoruz yukarıdaki örnekteki gibi.
[divider]
DO 4 TIMES.
WRITE : / ‘Merhaba’ , ‘ ABAP’.
ENDDO.
Yukarıdaki kodda Write komutundan sonra iki nokta ve / koyduk. Buradaki slashın anlamı bir alt satıra geç demek. Örneğimizde Do 4 times diyerek Write kodunu 4 kere ekrana yazdırıyoruz. Ekrana yazarken sürekli alt satıra geçerek yazdırıyor.
[divider]
WRITE : /50 ‘Baştan 50 boşluk bırak’.
Yukarıdaki kodda baştaki sayı değeri kadar boşluk bırakılacaktır. Yani baştan 50 boşluk bırakılacaktır.ABAP geliştirme dünyasına ilk adımımızı atmış bulunuyoruz.
Şimdi bütün kodlarımızın çıktısına bir bakalım.
Bu örneklerim çok çok basit oldu. Zaten WRITE komutu ile de ancak bu kadar örnek yapılabiliyor :). Zamanla yazılarımı güncelleyebilirim ve üzerinde eklemeler ve düzeltmeler yapabilirim. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere ESEN KALIN.
Arkadaşlar yakın zamanda UDEMY üzerinde eğitim seti yayınladım. Burada abap ile ilgili bütün konuları ele aldım. Dilerseniz buraya tıklayarak satın alabilirsiniz.